Handelsmanden på Easterfestival in Kautokeino, del 2.

Som alle dere milliarder av lesere, følgere, and beundrerinder husker fra del 1, hadde altså den rampete hunden trekt ut troppen på luftmadrassen til Handelsmanden. Eierinden av kollektivet var selvsagt meget indignert over at slike uhell kunne inntreffe hos henne, så av praktiske grunner, polarkulde type 90 minus, uisolerte vegger, og punkterte vinduer inviterte hun Handelsmanden til å dele rom med henne.

Nuvel.

Handelsmanden tuslet inn på rommet til eierinden, snill og omtenksom som hun var ble jeg behørig innsmurt i oil, for kulden må vite, det var visstnok også en local custom at seansen måtte foregå nude. At man så ligger tett i kulden goes without saying, alle vet jo det.

Nuvel.

The nxt day foregikk på samme måte, bellinger, skinnsko, sjal, kofter, mascara, vippetenger, strumpbyxor, lipgloss..herre så mye lipgloss…Middag denne dagen var en rampete og frekk indrefilet av…wait for it…reinkjøtt, for variasjonens del var den kokt, men dog surret i meierismør, og fløde, servert med spenstig og yppig greddost, smeltet meierismør, and æ slightly touch av urtesmør. Ingen skal si at det ikke satses på healthy food, det er tross alt flere typer urter i urtesmør, så 5 om dagen er godt ivaretatt.

Denne dagen fant faktisk Handelsmanden en ledig stol, uten frekke samiske gevanter på, det var nesten som å oppleve de vakreste serenader, tenk altså, 1 hel stol uten quindeting på. Madrassen ble blåst opp, og man var klar for dagen.

Nuvel.

Den berømte Fredagsfesten sto for tur, Kollektivquindene hadde brukt tiden godt fra 07.15- 19.15 og var nå ferdigpyntet, det ble nevnt at i år gikk det sannelig fort.

Handelsmanden fikk sine 5 minutter på badet, pusset tenner, wax i det håret som fantes, ble jaget ut, slapp inn igjen, og fikk gjort siste justeringer. Korsettet måtte på plass, gaffateipen kom lekende lett til sin rett og Handelsmanden gled forholdsvis lett ned i jeansen, den perfekt utførte penisreduksjonen fra Aleris, gjorde det hele perfekt. Skulderputene fra 80-tallets dressjakke( gjenbruk ) ble behørig teipet fast rundt overarmene, slik at genseren satt på, såh var man klar, dette tok nøyaktig 4.45 min.

Eierinden tilbød seg å værr guide, og mente det kunne være lurt å sy fast noen bjeller i bukselinningen min..i tilfelle jeg skulle gå meg bort, det er jo store forhold i samenes hovedstad, Kautokeino, må vite.

Det var stor kø, og jublende lykkelige koftekledde mend og quinder trallet og lo mens de ventet på å bli merket/stemplet. 

Vel inne var det bongekø og deretter barkø..kjempepraktisk, først øver man på å stå i bongekø, for deretter å stå ferdig utlært i barkø.

Handelsmanden pustet forholdsvist enkelt og støtvis under gaffateipen, quindene jublet og ønsket han velkommen til bordene sine, klemte og presenterte seg som Marit, Garen, Marit Garen, Garen Marit osv. Mendene likte også Handelsmandens nærvær, og forsøkte å lære bort noen samiske gloser mens de gestikulerte ivrig, som feks. Heleveha sadana biru, hyggelige som de var, så de nok at Handelsmanden var varm og trengte litt xtra luft, og burde ta en tur ut. 

Nuvel.

Vel ute på trappen, mens Keiino spilte i bakgrunnen, kom det et smådansende følge ut. Det var de samiske herrefrisørers landsforbund. Med knekk i handleddet, dadsket Handelsmanden kokett på skuldren, blunket, og løp leende bak hjørnet av bygget, disse samiske tøyseguttene er sgu i godt humør tenkte Handelsmanden.

På tross av at det var 90 minus, kunne man se hvordan fargerike kofter og huer ble kastet i været, og det ble ropt nuuu er det min tur, stolleken var nok i gang, for spede klaske og smekkelyder kunne allerede høres, alle vet jo at Findmarksmyggen er hardfør, så litt minusgrader stoppet den ikke. Det gikk ikke lang tid før man kunne høre mere intense klask, smekk og stønn, noen ropte sågar oooh den var stuoris, garas, guhkki ja gassat..Brodden til Finnmarksmyggen altså.

Nuvel

Vel inne sto eirinden av kollektivet klar til å guide Handelsmanden. 

Quinder og piger var ivrige i sitt møte med Handelsmanden, de påsydde skulderputene, gaffateipen rundt bryst og mage, og den frekke bjellen i linningen ble behørig klemt og kjent på. Noen ble sågar så imponerte at de pustet tungt, tenk en mand som kan så mye om gaffateip og gjenbruk av skulderputer.

Eierinden så jo at det var slitsomt for Handelsmanden, i sin godhet sa hun cummus mu dal! Og lente seg mot han. Antakelig var det en besvergelse for å få fred fra andre quinder, og den besvergelsen måtte leses på munnen. 

De kan virkelig så mye disse samequindene, for rett etterpå forsvant disse plagsomme( som eierinden kalte dem),quindene.

Nuvel

Da var det dags for å dra hjem, utenfor bugnet det av privatdrosjer, eierinden tryllet frem 1 ivrig sjåfør.

Ved hjemkomst fikk Handelsmanden pusse sine tender først, eierinden er så hensynsfull, og ruslet fornøyd mot madrassen. Sandelig var madrassen nesten tom for luft. Tenke seg til at den røverhunden hadde sett sitt snitt til å trekke ut troppen den korte tiden Handelsmanden var på badet.

Eierinden dukket heldigvis opp, og var så bekymret for ryggen til Handelsmanden, nu var det visdtnok polar rekord og måleren viste 105 minus…og hun hadde noen flere besvergelser å lære bort.

Tenk så snill og flink den eierinden var.

 

Nuvel atter en gang.

Da runder jeg av del 2. Og ønsker dere alles eine wunderbar abend i de millioner hjem. Handelsmanden kommer straks til et hjem nær deg.

 

 

 

Handelsmanden på easterfestival i Kautokeinodel 1.

Etter mange trips and lune kundeforhold rundt i Findmark, fikk tilslutt vår alles kjære Handelsmand tilkjent noen free nights i samenes hovedstad, Kautokeino. Forutsetningen var å skrive noen ord om the festival, slik at nye milliarder kommer på besøk nxt year.

Nuvel.

Etter innsjekk viste det seg at etablissementet var noget uvanlig, dette var nemlig et kollektiv med 7 piger/quinder og 1 jentehund. Alle skjønner jo at det kun er Handelsmanden som kan takle 7 tisper og 1 jentehund lekende lett. 

Disse yndige skapninger kappet om å diske opp med de lekreste retter, jeg nevner i fleng Reinkjøtt, Reinkjøtt, og litt mere reinkjøtt, kokt må vite. Etterhvert som “streifreinsdyrene” rundt huset mirakuløst ble borte, tatt av ørn, rev, og rabiate harer, viste det seg at en av disse quinder hadde spesialisert seg på en mer urban og internasjonal rett, toast, ingen ska kunne si at det samiske kjøkken ikke fornyer seg.

Nuvel.

Etter å ha fått servert kokte reinkarbonader med meierismør, saltspekk, og raspet greddost på Onsdag, var det dags for sosiale happenings på kvelden. Handelsmanden hadde inntatt sin plass, lett tilbaketrukket på køket mens dette pådskeskuespillet utartet seg. Kofter, hatter, belter, sjal, bellinger, bjeller, giftebelter, singelbelter, frekke snutesko, mascara, vippetenger, krølltenger, rettetenger( for å dempe krøller fra en ivrig krølltang), og lipgloss..herre så mye lipgloss.

Alle disse remedier lå sirlig plassert hvor det måtte findes plass, at hver cm.av stuegulv, gardinstenger, sofa, stoler, and kjøleskapdør var dekket av frekke og freshe farger og rampete skinnoutfiter goes without saying.

Handelsmanden valgte et rolig øyeblikk til å innta badet, en lett tannpuss og en touch of hairwax ville gjøre susen, slik skulle det ikke gå. Akkurat i det dørklinken skulle trykkes ned, ankom en hektisk kollektivpige, Handelsmanden ble myndig og bestemt føyset ut, her skulle viktige ting som festsminke legges. Jaja man kunne uansett ikke bidra, så da var det bare å tusle ut til køket igjen.

Etter 10 liter kaffe, på køket må vite, ble Handelsmanden tilsnakket, nu skulle det tildeles rom, før eventuelle festligheter. Pga alle disse piger/ quinder som kom først måtte Handelsmanden finne seg et hjørne uten samepynt,  hvor den oppblåsbare madrassen kunne plasseres. Heldigvis har Handelsmanden gode lunger etter en del cardiotrening, man har jo gått noen pub til pubrunder, madrassblåsingen tok noen timer, og ikke før billedlig talt siste åndedrag var tatt inn i madrassen, så var det nye arbeidsoppgaver. 

Eierinden trengte hjelp på soverommet, det øverste skapfestet trengte tilpasning, Handelsmandens berømte velsmurte drill summet forventningsfult på tur inn, endelig litt mandswork upcoming. 

Pga litt vanskelige arbeidsforhold på rommet med kulde pga polarkvelden utenfor,  garantert minst 50 minus ble det sagt, og jobb i høyden hvor det ville bli xtra varmt, anbefalte den omsorgsfulle eierinden bekledning, tight jeans og bar overkropp innsmurt i olje, alle vet jo at jeans og olje demper temperatursvingninger. Seansen ble filmet/fotografert pga eventuelle senere reperasjoner, forsikringer osv..De kan og vet så mye disse yndige og vakre samequindene.

Nuvel etter at jobben på soverommet var gjort, tuslet Handelsmanden ut til madrasshjørnet sitt, resten av kollektivet var på fest, så nu skulle et stille moment njutas. Ferdig innsmurt gled man bokstavlig in position, det rare var at det kun var luft i putedelen, et forholdsvist hardt gulv traff en overarbeidet Handelsmandsrygg, selvsagt var det hunden som hadde trekt ut troppen på madrassen, disse samiske hundene er sgu smarte.

Kollektivdamen valgte å forbarme seg, og foreslo å dele soverom. Alle vet jo at med 70 minus på utsiden er det både varmebesparende og praktisk å værr flere på samme rom.

Nuvel.

Da runder jeg av del 1. And wunschen eine grossartig weekend til alle milliarder følgere der ute. Og fortvil ikke, der fantes tøysegutter i fargerike gevanter på festivalen også. Jeg kommer tilbake til disse i del 2 eller 3.